Cameratoezicht tijdens de avondklokrellen in Zwolle

Cameratoezicht tijdens de avondklokrellen in Zwolle

Maandag 25 januari 2021

Directeur Ronald Memelink van stichting I-watch schrijft in dit blog over actuele zaken met betrekking tot de inzet van camera’s in het publieke domein. Dit keer staat het intelligent cameratoezicht rond de recente coronarellen in Zwolle centraal.


Na een weekend van demonstraties en rellen in verschillende grote steden in Nederland, blijkt uit allerlei berichten op social media dat Zwolle mogelijk die avond ook last zou kunnen gaan krijgen van relschoppers. Er worden extra politiemensen in dienst geroepen en ik ga, na kort overleg met de teamchef van Zwolle, naar onze toezichtruimte waar we met een aantal camera’s van de gemeente, goed zicht hebben op een groot deel van de binnenstad.

Al snel blijken we enkele groepen jongeren in beeld te krijgen met sjaals en mutsen op om eventuele erkenning te voorkomen. Uit hun gedrag wordt ook duidelijk dat zij niet in de stad zijn voor een gezellig ommetje voordat de avondklok in gaat. Ik verdeel de ter beschikking staande camera’s over twee observanten en zo krijgen we goed zicht op potentiële groepjes relschoppers, maar ook op toeschouwers die op de mogelijke rellen zijn afgekomen.

Dan gooit een jongeman in de buurt van de grote kerk met vuurwerk. De politie, inmiddels massaal aanwezig, gaat achter hem aan en bij de FEBO kan hij worden aangehouden. De massa toeschouwers golfde mee met de politie en daar denkt een andere man gebruik van te kunnen maken om ongezien een politiewagen te kunnen vernielen. Als hij de spiegel van de politieauto slaat, geven wij aan de collega’s op straat door wie ze moeten hebben en na een korte achtervolging kan ook hij worden aangehouden.

Weer terug naar de Melkmarkt waar een jongeman met een brandende fakkel de aandacht trekt. Op de beelden zien we ook dat daardoor andere jongeren met snode plannen ongemerkt in de omliggende straten en stegen verdwijnen, maar ook daar kunnen wij hen volgen en door continue de politie van hun bewegingen op de hoogte te houden, kunnen we voorkomen dat hun aanwezigheid onnodig versplintert.

En dan zien we iemand, naar later blijkt een 15-jarig meisje, die een steen tegen een politieauto gooit en meteen in de menigte verdwijnt. Als ze van blijdschap springend een high-five doet met een vriendin, krijgen we haar gezicht toch in beeld en aan de hand daarvan kan ze wat later ook worden aangehouden.

Tot slot volgt een soort kat-en-muisspel tussen de relschoppers en de politie. Als de politie blijkt zich niet te laten uitlokken, hebben wij goed zicht op de raddraaiers die we door constant audio- en beeldcontact met de collega’s op de Rodetorenbrug in kunnen laten sluiten, waar degene die inmiddels vernielingen hebben gepleegd, uit die groep kunnen worden aangehouden.

Met die aanhoudingen keert de rust terug omdat ook een groot deel van de toeschouwers door het ingaan van de avondklok, afdruipt. Een enkele achterblijver wordt beboet, maar daarna is het stil in de stad die er gelukkig redelijk goed van af is gekomen.

Ik ben ervan overtuigd dat zonder het cameratoezicht de binnenstad van Zwolle er heel anders had uitgezien….