Data zekerheid en veiligheid bij cameratoezicht

Data zekerheid en veiligheid bij cameratoezicht

Woensdag 17 maart 2021

Directeur Ronald Memelink van stichting I-watch schrijft in dit blog over actuele zaken met betrekking tot de inzet van camera’s in het publieke domein. In deze blog staat de zekerheid en veiligheid van data bij cameratoezicht centraal.


Begin maart verschijnt er een bericht op nu.nl onder de titel: ‘’Hackers konden meekijken in Amerikaanse ziekenhuizen en gevangenissen”. Daarin is te lezen hoe een groep hackers toegang hebben gekregen tot 150 duizend camerasystemen bij een startup. Daardoor konden ze live meekijken in ziekenhuizen, gevangenissen, politiebureaus, scholen en bedrijven…

Dit soort berichten lees je voortdurend, gaat het niet over camerabeelden dan wel over andere data, vaak persoonsgegevens. Ook dichterbij in eigen land gaat het regelmatig mis. Gegevens van onschuldige en onwetende mensen liggen op straat. En dat zijn de gevallen die bekend worden maar ik ben ervan overtuigd dat het grootste deel van de ‘data-lek-ijsberg’ onzichtbaar onder water ligt. De handel in persoonsgegevens is immers een lucratieve, met deze gegevens is identiteitsfraude makkelijk gepleegd en er is een markt van vraag en aanbod die de prijs bepaalt.

Het besef dat ook camerabeelden persoonsgegevens zijn en de bescherming daarvan dus topprioriteit moet krijgen maakt dat wij als I-watch daar voortdurend mee bezig zijn. Het is onze zorgplicht die 24×7 geldt. Al in de ontwerpfase van ieder cameraproject speelt dataveiligheid een grote rol. Bij het selecteren van de benodigde verbindingen, de toegepaste camerasystemen en randapparatuur stellen wij hoge eisen. Door gebruik te maken van de nieuwste technologie op het gebied van beveiliging van verbindingen tussen camera’s en opslagsystemen, bescherming van data, maar vooral ook continue monitoring van systemen, hebben wij controle over onze data. Hierbij kan I-watch, mocht het zich voordoen, iedere poging tot verstoring of bedreiging al vroegtijdig detecteren en proactief ingrijpen en zo iedere ‘aanval’ afslaan.

I-watch vindt het van groot belang dat (beeld)informatie verifieerbaar, transparant en veilig wordt opgeslagen. Daarvoor gebruiken we blockchaintechnologie. Hiermee wordt informatie niet langer op één centrale plek maar decentraal, bij alle betrokken partijen bewaard. Zij hebben daarmee allemaal de beschikking over dezelfde informatie. En als er iets verandert, wordt dat onveranderbaar bij iedereen opgeslagen. Met behulp van slimme cryptografie borgen we de authenticiteit van de beelden en zijn we in staat om beeldmanipulaties te onderscheiden van echte beelden. Daarbij registreren we in onze blockchain ook nog eens alle vervolghandelingen die met de beelden worden uitgevoerd. Ongewenst gedrag vroegtijdig signaleren en tegengehouden past natuurlijk erg goed bij onze strategie!