Vrijdag 28 mei 2021
Directeur Ronald Memelink van stichting I-watch schrijft in dit blog over actuele zaken met betrekking tot de inzet van camera’s in het publieke domein.
“Je hebt altijd zicht op je huis en de dingen waar je om geeft. Zie, hoor en praat met wie er voor je deur staat, waar jij ook bent”.
We worden overspoeld met reclames over de mogelijkheid om met slimme sensoren nog meer regisseur te worden in onze eigen omgeving. Ook al ben je niet fysiek thuis. Van het onderweg inschakelen van de verwarming of het koffiezet apparaat tot het gebruik van camerasystemen rond het huis.
Al meer dan een half miljoen huishoudens hebben bijvoorbeeld een slimme deurbel. Super makkelijk toch? Altijd zicht op wie er voor je deur staat! Het advies van de fabrikant is om de deurbel zo op te hangen dat je ‘zo min mogelijk’ van de openbare weg of het huis van de buren filmt. Je ziet namelijk wél alles. Met een full-HD camera beschik je over háárscherp beeld.
Hoe zit dat nou met de privacy? Wat mag er wel en wat mag er niet? Met een oprijlaan of een eigen portiek is dat vraagstuk misschien eenvoudig te beantwoorden, maar als je met je voordeur direct aan de openbare weg zit en je voortuin bestaat uit slechts een enkele stoeptegel? Is er zoiets als ‘zo min mogelijk’ filmen in het publieke domein? En wat is het antwoord van gemeenten als burgers gaan klagen over de deurbel van de buren? Het wordt tijd dat er duidelijkheid komt. Met de enorme groei van privé-camera’s ligt hier een verantwoordelijk taak voor de overheid. Zo lezen we op de website van de NOS:
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een gesprek gehad met de politie, omdat er ‘signalen’ waren dat individuele agenten mensen aanspoorden om hun camera’s op de openbare weg te richten. Dat is niet de bedoeling, vindt de privacywaakhond.
Ook heeft de toezichthouder moeite met gemeenten die hun inwoners gratis slimme deurbellen geven; dat gebeurde onder meer in Almere. “Als een gemeente cameratoezicht wil, dan moet de gemeente gewoon camera’s ophangen”, aldus AP-bestuurslid Katja Mur. (https://nos.nl/artikel/2351161-privacywaakhond-waarschuwt-zet-camera-slimme-deurbel-niet-zomaar-aan)
Een lastig vraagstuk dus waar we wellicht allemaal mee te maken krijgen. I-watch is reeds voor velen de vraagbaak daar waar het gaat om camerabewaking. Onze kennis delen we graag met je. Op donderdag 10 juni gaan we in een onlinecursus, georganiseerd door Nysingh advocaten en notarissen en onze stichting I-watch dieper in op deze materie.
Interesse? Je kunt je aanmelden: Online cursus ‘Privacy in de praktijk: cameratoezicht | Nysingh